Per a escoltar l’obra musical de Johann Sebastian Bach (1685-1750) i gaudir-ne

abr. 6, 2021 | Amics de la Casa del Miracle, Art & Espiritualitat

Una de les activitats amb més fidels adeptes del Miracle són, sens dubte, les audicions a càrrec del pare Jordi-Agustí Piqué. Divendres Sant un bona colla (uns quants des del Miracle i la resta des de casa) vam gaudir d’un comentari de la Passió segons sant Joan de Bach. Arran d’aquesta audició, un dels participants, Josep Nuet, ha preparat aquest recull de pàgines web d’interès per a totes les persones que estimen la música de Bach. Tot un regal que agraïm!

WEB DE LA SOCIETAT BACH DELS PAÏSOS BAIXOS (Netherlands Bach Society, Naarden)
El projecte All of Bach (Tot de Bach) és l’aportació de la Netherlands Bach Society per a commemorar el centenari de la Societat fundada per interpretar la Passió segons Sant Mateu el Divendres Sant de 1921. Va posant a l’abast dels amants de la música gravacions de concerts de gran format, concerts íntims de casa i virtuoses interpretacions en solitari, a través d’unes filmacions molt acurades, amb una fotografia magnífica i una presa de so excel·lent.
Hi podrem trobar tota l’obra de Bach (música vocal religiosa i profana, concerts, música de cambra i d’orgue, etc.), enregistrada en vídeo. De cada obra hi ha una explicació, el text que es canta i els crèdits amb els intèrprets, sempre de primer nivell.
Director artístic: Shunske Sato, violinista japonès.
El web és en neerlandès, anglès i japonès.
Enllaç: https://www.bachvereniging.nl/en/allofbach

WEB DE LA FUNDACIÓ JOHANN SEBASTIAN BACH (J. S. Bach Stiftung, Sankt Gallen, Suïssa)
La Fundació J. S. Bach va interpretant l’obra vocal completa de Johann Sebastian Bach (1685-1750) en un termini de vint-i-cinc anys a partir del 2006. Tots els concerts i les reflexions s’enregistren en so i imatge, enregistraments que conformen un gran fons de material cinematogràfic, sonor i de continguts complementaris a les obres vocals. Un dels objectius de la fundació és difondre les obres vocals de Bach, sobretot als joves, a través de la Bachipedia.
Hi podrem trobar tota l’obra vocal religiosa i profana de Bach, enregistrada en vídeo, amb els intèrprets del cor i l’orquestra, de primer nivell, i una filmació i presa de so excel·lents. De cada obra hi ha dos vídeos més: un amb una explicació del text i de la música, i un altre amb una reflexió sobre l’obra. La llengua dels vídeos és l’alemany.
Director artístic: Rudolf Lutz, organista, clavicembalista, compositor, director d’orquestra i improvisador suís.
El web és en castellà, anglès i alemany.
Enllaç: https://www.bachipedia.org/es/

CATABACH, PÀGINA EN CATALÀ DE JOHANN SEBASTIAN BACH
Un web dedicat a Johann Sebastian Bach amb molta informació sobre aquest compositor i la seva obra.
Hi podem trobar, entre altres continguts, la biografia, el catàleg de l’obra de Bach (Compendi de les obres de Bach: Bach-Werke-Verzeichnis, BWV), els textos traduïts al català de tota l’obra vocal —de les Passions i l’Oratori de Nadal hi ha el text català i alemany—, comentaris extensos i documentats sobre les diferents obres, el calendari litúrgic amb les cantates, i els podcasts del programa La cantata del diumenge que s’emet per Ràdio Estel. A més hi ha un blog (http://catabach.blogspot.com) amb moltes cantates amb un comentari extens, el text en català i el corresponent arxiu d’àudio o vídeo.
Pàgina creada per Josep-Miquel Serra.
El web és en català.
Enllaç: http://www.catabach.com/

Josep Nuet