Uns amics que es retroben

oct. 19, 2020 | Amics de la Casa del Miracle

(M. Teresa Fau) Una tarda de divendres, que ben aviat comença a fosquejar, acull les persones (28) que participaran presencialment en l’Aplec. La majoria es coneixen de trobades anteriors i pràcticament totes han pres part en activitats que s’han desenvolupat a l’entorn de la Casa. Aquest cop, però, el tarannà de la trobada és diferent: es tracta –podríem dir- d’una “reunió de treball” que té el doble objectiu de debatre un projecte d’Estatuts i d’elegir els membres d’ una Junta (de fet, la primera Junta de l’Associació d’Amics de la Casa d’Espiritualitat).

Després de sopar té lloc la presentació d’allò que està previst de fer en les dues properes jornades: certament, se’ns gira feina.

Tot posant fil a l’agulla

El dissabte comença amb Tres Retaules, aquesta estona en què, com saben els habituals de la Casa, cadascú pot triar entre anar a compartir la pregària dels monjos, pujar a Sant Gabriel o cercar algun espai de solitud.

A les 10h, el gruix dels participants augmenta ja que s’hi afegeixen en línia dotze persones que prenen part en l’Aplec des dels seus domicilis. Tots plegats escoltem una conferència –“Paraula i silenci en l’antropologia de la ferida infinita”- del filòsof Josep M. Esquirol. El ponent posa èmfasi en la vulnerabilitat –que no pas fragilitat– de l’esser humà i en aquella capacitat de sentir, de commoure’s, de patir –de ser ferit, en definitiva- que, paradoxalment, constitueix la seva grandesa ja que li permet d’estimar i de comunicar-se. Les paraules del Josep M. tenen un ampli ressò entre els assistents, que intervindran en un interessant col·loqui amb el filòsof.

Tot seguit comença un treball per grups sobre les característiques que ha de tenir l’associació que és a punt de néixer. Els debats són animats i arriben gairebé fins a l’hora de dinar.

A les quatre de la tarda, els participants presencials ens tornem a trobar amb les persones que segueixen l’Aplec telemàticament. Ara és per escoltar en Toni Pou, l’actual director de la Casa d’Espiritualitat, que ens parla de “Natura i símbols: l’eix de la Casa”. Aquest espai de recer, d’acollida, de repòs, de cura… que anomenem “casa” i la simbologia que s’hi relaciona són posats en relleu, de manera clara i atraient, pel conferenciant. La seva aportació és completada per una intervenció d’en Xavier Poch, superior de la comunitat del Miracle, gràcies al qual se’ns fan més presents el valor immens del Santuari i la tasca, callada però eficient, dels monjos. Finalment, pren la  paraula Joan Solà, alcalde de Riner, que destaca la vinculació del Miracle amb el municipi i amb la comarca del Solsonès.

Una breu pausa separa aquest acte de la presentació de proposta dels Estatuts de l’Associació. La jurista Maria Vendrell llegeix i comenta els articles que l’endemà han de ser objecte –o no- d’aprovació. Es produeixen algunes intervencions –tant in situ com en línia- sobre aspectes que el dia següent seran comentats amb més detall.

L’estona de Tres Retaules que ve a continuació aporta als assistents una quietud que agraeixen. Després de sopar tindran ocasió de veure el documental La sal de la terra, de Wim Wenders.

El naixement d’una Associació

Una caminada contemplativa inicia la darrera jornada. Tot seguit celebrem l’Eucaristia; i ho fem, com tots els altres actes de l’Aplec, en la sala de sessions de l’ajuntament de Riner (les mesures anti Covid han modificat algunes dinàmiques habituals i no hem pogut fer servir la capella ni la sala de reunions de la Casa). En la celebració eucarística hi continuen molt presents les ferides que en Josep M. atribueix a la condició humana.

Després d’esmorzar arriba un moment rellevant: les propostes dels grups que, ahir al matí, van tractar per separat sobre com havia de ser l’Associació i els elements de discussió que van sorgir a la tarda en la presentació de l’esborrany dels Estatuts són posats en comú i debatuts (en la sessió intervenen també les persones que es connecten telemàticament). Finalment és consensuada una proposta d’Estatuts, que resulta aprovada per unanimitat. Tot seguit hom procedeix a elegir la primera Junta de l’Associació: la constitueixen Assumpció Ros (presidenta), Àngels Canals (Secretària), Teresa Barzano (tresorera), Toni Pou (vocal), Mercè Mariné (vocal) i Josep Rosell (vocal). Tots els membres de la Junta són elegits per unanimitat. Amb aplaudiments acabem la sessió i ens acomiadem dels amics i les amigues que ens han acompanyat de manera virtual.

L’espai de Tres Retaules de què gaudirem a continuació preludia un dinar festiu, que serà completat amb una celebració sota els roures a l’entorn d’uns pastissos que ens ha preparat la Dolors, la cuinera de la Casa.

Una altra tarda (aquest cop, de diumenge) torna a fosquejar. I els/les participants en l’Aplec van marxant de la Casa. No ho fan, però, amb recança. Saben que, si Déu vol, hi tornaran i retrobaran un indret de pau i de silenci, immers en el recinte sagrat d’un Santuari i arrelat a un territori que estima i respecta la natura.

M. Teresa Fau