Pels camins de la noviolència

maig 12, 2023 | Amics de la Casa del Miracle

“Construir la Pau” ha estat el lema de la trobada que hem fet a la Casa el darrer cap de setmana d’abril. Es tractava de reflexionar a l’entorn d’una qüestió que, ja d’entrada, planteja interrogants molt seriosos: en què consisteix la veritable pau?, quins procediments hi ha per a aconseguir-la?, cal evitar sempre l’ús de la violència?

La trobada començava divendres a la tarda amb l’acollida de les persones participants i la presentació de les activitats. Dissabte iniciàvem la jornada a Sant Gabriel amb una pregària per la pau. Tot seguit compartíem una xerrada que ens acostava a cristians del primers segles que havien optat, d’una manera radical i amb l’acceptació de les conseqüències que se’n derivessin, pel refús a la violència. I preníem com a base algunes situacions descrites en la xerrada per a fixar-nos en aspectes concrets de la nostra societat, tan abocada a l’ús de la força.

A la tarda vam tenir ocasió de reflexionar sobre la reconciliació gràcies a l’excel·lent pel·lícula Maixabel, de la directora Icíar Bollaín. El reconeixement del mal comès, la dificultat de parlar cara a cara amb qui ha causat un gran dolor i el caràcter alliberador del perdó van ser subratllats en el diàleg posterior a la projecció del film.

Acabàrem la jornada a la Capella de la Desaparició, amb una pregària que alternava estones de silenci, recitació de salms i breus moments de música. Mentrestant, a l’exterior, la terra començava a rebre el do de la pluja.

L’endemà, iniciàrem el dia amb una caminada contemplativa que culminà en la celebració de l’Eucaristia. I de la contemplació a la pràctica: un taller de propostes basat en instruccions, aparentment absurdes, de Jesús (parar l’altra galta quan et bufetegen, donar també el mantell quan et volen arrabassar la túnica, portar una càrrega més enllà de la distància que t’ha estat exigida) va centrar el treball de reflexió que vam fer, primer, en petits grups i, després, col·lectivament. (En aquesta activitat ens va acompanyar la lectura d’alguns passatges de Desarmar els inferns. Practicar la noviolència de Jesús avui, obra de J. Morera editada per CiJ).

Abans de posar punt i final a la trobada, en vam fer una breu valoració. I vam coincidir en el reconeixement de les dificultats que sorgeixen quan hom vol optar per la noviolència. Certament, no hi ha “fórmules màgiques” i, en el dia a dia, poden aparèixer dubtes, contradiccions i moments de descoratjament. No, construir la pau no és pas fàcil. Però marxem de la Casa amb la convicció que paga la pena intentar-ho i posar-hi tot l’esforç.