els salms continuen parlant…

nov. 24, 2019 | Amics de la Casa del Miracle, Vora la Bassa d'Òria

(Maria Ferrer) ELS SALMS, POESIA AVUI? Amb aquesta pregunta com a proposta de treball ens reunírem Vora la Bassa d’Òria al Santuari del Miracle, ,el segon cap de setmana de novembre, unes 40 persones  amb la inquietud d’esbrinar i aprofundir en el significat i forma literària dels salms. El punt de partença dels assistents a la trobada el suposo força diferent però l’ objectiu era el mateix.

Fent una mica d’ història personal recordo que vaig començar a llegir amb més atenció  els salms en la pregària de la Litúrgia de les Hores en unes jornades de recés fa força anys; recordo que em sobtaren, no entenia gran cosa, el llenguatge i el contingut em quedaven lluny. L’estiu passat vaig tenir l’oportunitat d’ assistir als exercicis de l’ ACO a Arbúcies; el tema, preparat per l’Olga Nicolau, era Els Salms i va ser allà on vaig descobrir el significat d’aquest llibre de l’Antic Testament i em vaig adonar que no en sabia res. Més endavant al saber d’aquesta trobada vaig pensar que seria un bon complement de les jornades de l’estiu i que el fet de conèixer millor els salms m’ ajudaria en la pregària.

La segona part del tema, la poesia en els Salms, la van conduir la Maria Sevilla i en David Jou. Els salms com a poemes ens manifesten les preocupacions i les inquietuds que sorgeixen de la vida del poble, però en conèixer poc o gens la realitat d’aquell moment se’ns fa difícil la seva comprensió. Ho acaba de complicar l’ús de recursos literaris. Tanmateix, de la mà de la Maria i en David vàrem comprendre moltes més coses. Els dos ens van llegir un tastet de poemes d’ autors actuals que podríem considerar els salms d’avui. En David Jou en  va llegir també de propis.

Es pot dividir el contingut d’ aquestes jornades en dues parts, una primera de més bíblica  on de manera magistral i a la vegada  entenedora l’ Olga Nicolau i en Ramon Ribera  ens van exposar el contingut del llibre que consta de 150 salms dividits en cinc parts  que són pregàries  que el poble d’ Israel adreça al seu Déu. Els  salms tenen continguts diferents, uns són de lloança, petició, d’ acció de gràcies, d’altres expressen enuig…  Tots  tenen en comú que expressen els sentiments i les inquietuds del poble. També vam dedicar un temps a partir d’uns exemples concrets a veure com estaven estructurats, com es comptaven  les paraules, el significat que tenien i la seva repetició en els salms i a veure algunes relacions del salms amb textos del Nou Testament.

Una de les coses que més m’ha sorprès és que malgrat els salms  es van escriure fa uns “quants anys”, el seu contingut continua vigent l’any 2019. Les persones continuem expressant els nostres  sentiments a la divinitat davant les situacions que vivim  en el nostre món i en la nostra societat. Els problemes i les vivències personals no han canviat gaire. També vull dir que se’m va fer curt i que quan això passa és que el tema ha estat interessant.

També vam poder participar amb la comunitat de les pregàries i de l’ Eucaristia del diumenge i gaudir tot passejant una estona de la natura que envolta el Miracle.

Per acabar vull donar les gràcies a totes les persones que van fer possible aquesta trobada, des de la recepció a la cuina, passant pel personal de manteniment, els ponents, els organitzadors i als assistents.

Maria Ferrer